torsdag den 23. oktober 2014

Voxpop om mod.

Meninger om mod. (Voxpop)

Er mod det, vi tror det er?

Der findes to typer mod. Synligt mod og usynlig mod.
Synligt mod er det, som de fleste tænker, når man tænker "mod". En faldskærmsudspringer er f.eks. modig. Det er tydeligt at se. Og det er det fordi, at det ville være modigt, hvis vi gjorde det. Men er det stadig modigt? Hvis det overhovedet ikke krævede noget af faldskærmsudspringeren at springe faldskærm, var han så modig?
Usynlig mod er den slags mod, som man oplever i hverdagen, man kun kan se, hvis man er personen selv. Hvis det er grænseoverskridende for dig at sige "Hejsa!" til en fremmed person, er det modigt. Men du er den eneste, der kan se det, da det kun er modigt i forhold til din egen frygt.
Men hvilken slags modig er modig? Det er der forskellige meninger om.
Og vi har været ude og spørge folk om deres mening om, hvad mod egentlig er. Et af spørgsmålene var: "Hvad er modigst: En mand der aldrig har optrådt før, der optræder for 50 mennesker, eller en mand der har optrådt mange gange, der optræder for 2000 mennesker. Og der er helt klart flertal (86%) for, at manden der optrådte for 50 mennesker var modigst. Hvilket er usynligt mod.

Et diagram der viser folks mening om, hvilken alder man
er mest modig i (Y-akse=antal personer. X-akse=mest
modig alder).
Der ser ud til at være en enighed om, at man er mest modig i sine unge år. Det er tydeligt at se. Men der er også nogle få, der har svaret, at de aldrig havde været mere modig end nu. Det var ofte de ældre mennesker, der svarede det. Men når vi ser statistikken, skal vi også lige tænke på, at dem vi spurgte var i meget forskellig aldre, og sagtens kan have en anden mening senere.

Synes folk at de selv er modige? Flertallet af dem vi spurgte mente, at de ikke selv var modige. Men der var også meget forskel på alderen. Ud af de teenagere vi spurgte, var der ikke særlig mange, der mente, at de var modige. Men det giver ikke mening, da vi også spurgte om, hvilken alder man var mest modig, og der sagde flertallet også teenage årene.

Vi spurgte folk, om der var en klar definition for ordet "mod",
eller om det var forskelligt fra person til person.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar