torsdag den 23. oktober 2014

Økologien får sin egen landsby

65 mennesker på Fyn har taget økologien til det næste level, og har lavet en landsby der prøver på at leve udelukkende af, hvad de selv dyrker.


Fælleshuset hvor de bl.a. spiser aftensmad sammen.
Den Selvforsynende Landsby er en lille landsby i Hundstrup, som prøver så godt som muligt på at være selvforsynede, hvilket navnet også siger. Stort set alle deres grøntsager, de spiser, er nogen de selv har plantet, og de har også deres egne dyr, som de selv slagter, og det hele er økologisk. Alle dem der bor i landsbyen er meget glade for det fælleskab, de har, så det er også en stor del af det. Der bor 30 voksne og 35 børn i landsbyen. Faktisk har landsbyen 10 års jubilæum i år.


Høns i landsbyen




Vi ankommer til landsbyen om formiddagen, så der er lidt tomt, men så snart skole og arbejde er forbi, vil det myldre med børn og voksne igen. Vi går lidt rundt i landsbyen og kigger på alle de flotte huse, der er. En del af beboerne i landsbyen har selv bygget deres huse, hvilket gør dem mere spændende at kigge på. Selvom vi er ankommet uden nogen aftale, så stødte vi vi alligevel en imødekommende nordmand ved navn Erik, som har boet her i landsbyen i 5 år nu. Modet i det her projekt er i følge ham, at der ikke er så mange, der gør noget lignende, så det har krævet noget mod at kaste sig ud i at flytte fra det normale og prøve på at starte en økologisk landsby op. 


Erik
“Hvor lang tid bruger I foran skærme?” spørger vi ham. “Jeg tror, vi bruger lige så meget tid som en helt almindelig familie.” Han smiler venligt til os og siger at vi måske kan få noget mere information fra Pia og peger over i retningen af hendes hus. Hun går lige nu ude i sin have og fodrer høns, og vi går over og spørger hende om vi må stille hende nogen spørgsmål. Hun svarer med det samme “Ja da,” og hun smiler stort på trods af, at det er tidlig morgen. Pia flyttede til landsbyen for 7 år siden og bor her nu med hendes mand og tre børn.






Pia
“Hvordan fandt I modet til det her projekt?” Hun tænker kort over det og svarer så: “Nu er det jo ikke mig, der startede det, det var en anden gruppe. Men dét med vores hus for eksempel; vi havde set, at nogen af de andre i landsbyen byggede deres huse selv, og så tænkte vi, at vi også kunne.” Nu står der så et flot, men anderledes hus tæt på parkeringspladsen, som Pia og hendes familie selv har bygget.
“Hvorfor økologi?” Til det svarer hun, at hun synes det er mere end bare økologi. Det er meget bæredygtigbredt, f.eks. fordi at op til flere af beboerne i landsbyen har solceller og solpaneler. Men ellers bare fordi, de gerne vil støtte op om en god sag, frem for at vælge at spise konventionel mad.
“Spiser I nogensinde usundt?” Hun griner lidt og siger så: “Ja, det gør vi da. Når vi skal have karrysild for eksempel. Og selvfølgelig også når vi skal hygge med noget slik eller chips om aftenen.”

Vi takker for interviewet og får lov til at gå lidt rundt og kigge, og vi møder en masse får på en mark i landsbyen. Senere finder vi også fåreskind, der ligger og bliver saltet, som er endnu et bevis på deres forsøg på at gøre de fleste ting selv. De har også en stor køkkenhave og et stort drivhus. Det blomstrer ikke så meget nu, men i sommers var der en overflod af forskellige grøntsager og blomster. Nu er det kun nogen enkle blomster og nogle kartofler, der er tilbage.

Fotograf: Selma Louise Østrup Kangas-Kärki.
Journalister: Adam Ellalafi Leth, Emma Rasmussen, Signe Callesen og Karla Catriona Kramer Bro-Rasmussen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar